neljapäev, 29. mai 2008

Kumba eelistada, noorust või vanadust?

17A bussis tekkis täna huvitav situatsioon. Tulevad peatusest bussi kaks memme. Seisatavad sinna, kus istub väga selgelt lapseootel noor naine. Nii... 8. kuu algus, miinimum. Ja sünnibki dilemma. Et kes siis peaks seisma ja kes istuma?
Memmed ju vanad ning põlved väsinud ja üldse, meie kultuuris (niipaljukest kui seda veel järel on) on vanemaid inimesi jalgadepuhkamisvõimalustega tavaks austada.
Teisalt oli lapseootel ema ikka väga rase ning ega temalgi kerge seista ei olnuks. Pealegi pole ta üksi...

Mnjah. See on umbes sama lugu, et kui kaks jalakäijat ootamatult teele sööstab ja otsasõitu ei ole võimalik vältida, siis millise otsuse autojuht peaks sekundi murdosa jooksul tegema? Kui on võimalik säästa üks kahest - poisike või juba vanemapoolne mees? Esmapilgul loogiline mõte ju, et poisikest - tollel elu alles ees, vanurihakatis saanud teist nautida küll.
Aga mis siis, kui poisikesest hoopis ülbavast joodikust madalalaubaline jobu kasvab?

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Samasugune dilemma tekib, kui raske sünnituse käigus tuleb otsustada, kas päästa ema või maimukese elu.

Parem, kui ei peaks otsustama. Kindlasti oli bussis ka mitterasedaid ja mittevanureid ehk siis täiesti elujõulisi jõmme, kes aknast välja vaatasid või magamist teesklesid.

Anonüümne ütles ...

Kusjuures väga ei olnudki, üsna keskeast ülespoole naisteseltskond oli. Mina olin erand - aga ma seisan ühistranspordis põhimõtteliselt püsti - ka tühjas. Kahel põhjusel. Esiteks on need istmed nii räpased, et ma püüan neid igati vältida. Teiseks istun ma niigi liiga palju.
Jõmmid higistasid samal ajal ilmselt autodes või midagi...

Anonüümne ütles ...

meil oli kunagi psüholoogia loengul just see dilemma ülesse asetatud, õpetaja poolt. Siis ütles õpetaja ,et tema valiks noorema, sest tõenäoliselt on sellel nooremal veel lapsesaamis eas vanemad, kes veel uut järglast võiks saada. Vanemal inimesel aga järglased ,keda võiks aidata.
Ei tea, ei tahaks sellisesse olukorda sattuda.
Samas võib ju mõlda, et võib-olla said vanemad selle lapse läbi raskuste, ainuke silmatera jne. Silmatera nagunii.

Aga bussis on tegelikult naised kõige õelamad, kõik rasedana olnud meenutavad oma raseduse aegu, kus MITTE KEEGI, khm, khm, ei andnud neile istet...